Τρίτη, 26 Μαΐου 2020

Επανεκκίνηση στον Τουρισμό. Τα μέτρα, οι δυνατότητες και οι επιλογές.

Βαρύτητα στην επανεκκίνηση της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας, τον τουρισμό, δίνει η κυβέρνηση.
Πρώτο βήμα αποτελεί η έναρξη του εσωτερικού τουρισμού στις 29 Μαΐου με το άνοιγμα των camping και των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, δεύτερο με τα υπόλοιπα καταλύματα θα ανοίξουν στις 15 Ιουνίου, ενώ ο πολυαναμενόμενος τουρισμός εξωτερικού θα αρχίσει από τις 15 Ιουνίου, οπότε θα απελευθερωθεί η είσοδος επισκεπτών στη χώρα μας, από περίπου 20 χώρες.
Μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις για την επανεκκίνηση του τουρισμού, το εναπομείναν ζήτημα για τον κλάδο είναι το θέμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τα οποία αναμένονται, και γι αυτό πραγματοποιούνται συνεχείς διαβουλεύσεις και συσκέψεις με τους επιδημιολόγους.
Τα πρωτόκολλα είναι κρίσιμης σημασίας δεδομένου ότι απομένει ελάχιστος χρόνος από την στιγμή που οι μονάδες συνεχούς λειτουργίας θα έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν, από την 1η Ιουνίου, στο πρώτο στάδιο κυρίως για τους Έλληνες επισκέπτες, αφού η απελευθέρωση των πτήσεων από το εξωτερικό για το Ελ. Βενιζέλος ορίστηκε για τις 15 Ιουνίου και για τα περιφερειακά αεροδρόμια στους νησιωτικούς προορισμούς από 1ης Ιουλίου.
Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού η απελευθέρωση των πτήσεων σημαίνει πως δεν θα υπάρχει υποχρέωση για τεστ για τον κοροναϊό στους επιβάτες, ούτε και υποχρεωτική καραντίνα, παρά μόνον δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
Το σχέδιο τον τουρισμό ονομάζεται Restart Tourism και σύμφωνα με τον υπουργό είναι ολοκληρωμένο για να εξασφαλίσει ασφάλεια σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις.
Τα μέτρα οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων εστιάζουν στα εξής:
Επέκταση του δικαιώματος αναστολής σύμβασης εργασίας έως και τον Ιούλιο, μείωση ενοικίου επιχειρήσεων 40% έως και τον Αύγουστο, νέο μηχανισμό ενίσχυσης απασχόλησης «SURE» μέχρι και τον Σεπτέμβριο, ενίσχυση των εποχιακά απασχολούμενων, επιστρεπτέα προκαταβολή φόρου, μείωση προκαταβολής φόρου, μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, τα μη-αλκοολούχα ποτά και το τουριστικό πακέτο.
 
Προκειμένου να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στην άρση των περιορισμών και στην ανάγκη διατήρησης των κρουσμάτων σε χαμηλά επίπεδα, τα ελληνικά νησιά καλούνται να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες για φέτος απαιτήσεις, εξ’ ου και στο σχέδιο του υπουργείου υπάρχει αναλυτική αναφορά στη διαχείριση πιθανού κρούσματος κοροναϊού.
Το σχέδιο προβλέπει τα εξής:
1. Ενίσχυση υγειονομικής ικανότητας. Εξασφάλιση πραγματοποίησης ελέγχων. Ορισμός συνεργαζόμενου γιατρού με κάθε κατάλυμα. Ορισμός συντονιστή από το κατάλυμα για τη διαχείριση περιπτώσεων κρουσμάτων.
2. Επιχειρησιακή διαχείριση κρούσματος. Γιατρός καταλύματος που επιλαμβάνεται σε πρώτο χρόνο. Ειδικοί «χώροι καραντίνας» ανά περιφέρεια/νησί. Μεταφορά σε δομή υγείας, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Παράλληλα, το αρμόδιο υπουργείο δεσμεύεται για την εξασφάλιση 600 νέων κλινών COVID-19 στα νησιά, καθώς και για την εγκατάσταση 20 νέων αναλυτών τεστ.
 
Έτσι, με βάση τα παραπάνω κριτήρια (πρόσβαση σε δομές υγείας και διενέργεια τεστ), οι τουριστικοί προορισμοί της Ελλάδας θα χωρίζονται σε τρία επίπεδα κινδύνου:
Υψηλό. Μεσαίο. Χαμηλό.
Αυτό θα συνεπάγεται τη λήψη ειδικών μέτρων ώστε να αποφεύγεται η εξάπλωση του ιού, σε περίπτωση κρούσματος και να επιτυγχάνεται η άμεση παρέμβαση των υγειονομικών αρχών.
 
Το σχέδιο προβλέπει ότι η αρχή θα γίνει με 19 χώρες που παρουσιάζουν καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.
Οι πρώτες χώρες που θα στείλουν επισκέπτες στην Ελλάδα είναι οι εξής: Κύπρος, Ισραήλ, Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νορβηγία, Δανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Κροατία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία.
 
Από την 1η Ιουλίου, αναμένεται να επιτραπεί η είσοδος στην Ελλάδα σε όλους τους επισκέπτες από χώρες του εξωτερικού, εκτός και εάν αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Τα στοιχεία και τα δεδομένα θα εξετάζονται ανά 15 ημέρες.
 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
Atacon
web radio
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Δωρεάν διακοπές σε γιατρούς νοσηλευτές από τους επιχειρηματίες της Αστυπάλαιας!
Ομαλά εξελίσσεται η πρώτη μέρα άρσης των περιορισμών, αυστηρά μέτρα και κανόνες στην ακτοπλοΐα.
1η Ιούνη ανοίγουν Δημοτικά, Νηπιαγωγεία, Παιδικοί σταθμοί
Το πρωτόκολλο Ασφαλείας στις αερομεταφορές δημοσιεύτηκε από EASA και ECDC
Από 15.5 οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού προς το Δ.Α.Α. από 1.6 προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας
Τελική ευθεία για την επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης
ΓΣΕΒΕΕ: Ανεπαρκή τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν
Ιδρύονται Σχολές Ξεναγών σε Ρέθυμνο και Ρόδο -Θα επαναλειτουργήσουν οι Σχολές Ξεναγών σε Κρήτη και Κέρκυρα
Αυτή είναι η ΚΥΑ με τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις τουριστικές επιχειρήσεις
Με τα καλύτερα λόγια μιλούν τα διεθνή ΜΜΕ για την Ελλάδα
Δεύτερη η Ελλάδα σε Γαλάζιες Σημαίες
Νέες σειρές διαδικτυακών συναντήσεων και εργαστηρίων από τον Θησέα Κυκλάδων
Επανεκκίνηση στον Τουρισμό. Τα μέτρα, οι δυνατότητες και οι επιλογές.
Υπ. Τουρισμού: από 25 Μαΐου απελευθερώνεται το γιώτιγκ, 15 Ιουνίου οι πτήσεις προς Βενιζέλο
15 Ιουνίου η τουριστική περίοδος και έναρξης των εποχικών ξενοδοχείων, απο 1η Ιουλίου οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού και τα δειγματοληπτικά τέστ
hondos
Λιγνός
Mikres Aggelies
Poliiatreio
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ


ΦΗΡΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ 84700
ΤΗΛ: 22860 24500 & 25221
SKYPE: neasantorinis
EMAIL: [email protected]
FOLLOW US
© 2020 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.