Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020

ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ ΜΑΣ ΝΕΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ

Αγαπητή φίλη, αγαπητέ φίλε,

Με λένε Δημήτρη και είμαι τελειόφοιτος της Ιατρικής στην Αθήνα. Ίσως να με γνωρίζεις ή να έχουμε συναντηθεί στο νησί αφού και εγώ εκεί μεγάλωσα και ακόμα έρχομαι τις διακοπές. Καμιά φορά λένε πως με το να είσαι γιατρός μπορεί να σώζεις ζωές ή να γίνεσαι ήρωας. Σήμερα έγινα και εγώ ένας μικρός ήρωας αλλά όχι για αυτό το λόγο. Ένας τέτοιος ήρωας μπορείς να γίνεις και εσύ. Αν θες τότε δεν έχεις παρά να διαβάσεις παρακάτω για να μάθεις τον τρόπο...Σήμερα έδωσα αίμα για μία ακόμη φορά. πήγα στην κοντινότερη υπηρεσία αιμοδοσίας και αφού μου έκαναν μερικές απλές ερωτήσεις για να δουν αν είμαι κατάλληλος να προσφέρω αφιέρωσα λίγο χρόνο για να γεμίσει μία μικρή φιάλη αίματος που για κάποιον είναι πολύτιμη.

Θα είναι πολλές περιπτώσεις που και εσύ θα έχεις ακούσει για κάποιο γνωστό σου ή φίλο σου, μικρό ή μεγάλο, που θα είχε χρειαστεί μετάγγιση στο παρελθόν. Υπάρχουν πολλά νοσήματα π.χ. αιματολογικά όπως η Μεσογειακή Αναιμία ή άλλες καταστάσεις όπως διάφορα Χειρουργεία που το αίμα του ατόμου που πάσχει χρειάζεται να συμπληρωθεί με κάποιο αριθμό μονάδων από κατάλληλο δότη.

Σήμερα τα πράγματα στην Ελλάδα δεν είναι τόσο καλά σε αυτό τον τομέα. Οι ανάγκες για αίμα είναι πολλές και συχνά τα αποθέματα που υπάρχουν δεν αρκούν για να καλυφθούν. Συγχρόνως τα τροχαία ατυχήματα και οι έκτακτες καταστάσεις κάνουν το ζήτημα ακόμη πιο σοβαρό, αφού μπορεί ακόμα και να στοιχίζει ζωές.

Τι θα μπορούσαμε όμως να κάνουμε για αυτό; "Εγώ θα λύσω το πρόβλημα;" μπορεί να σκεφτείς. Κι όμως εσύ μπορείς να γίνεις αυτός ο μικρός ήρωας που ανέφερα λίγο πριν. Να γίνεις μέρος της προσπάθειας να σωθεί μία ζωή προσφέροντας απλώς λίγο από το αίμα σου!

"Μα φοβάμαι τις βελόνες!". πίστεψέ με όσο τρομακτική και αν είναι η εικόνα το ειδικευμένο προσωπικό της αιμοδοσίας έχει μάθει να έχει "πολύ ελαφρύ χέρι". Άλλωστε τι είναι πιο σημαντικό; Να χαρίσεις μία ζωή ή να δεχθεί ένα μικρό τσίμπημα;

"Μήπως το αίμα που έχασα μου δημιουργήσει κάποια προβλήματα;" Όχι! Γιατί σε ελάχιστο χρόνο, μόλις μερικές ημέρες, όλα τα συστατικά του αίματος που έδωσες θα έχουν αναπληρωθεί. Έτσι, τα περίπου 450mL που έδωσες δεν θα έχουν καμία επίπτωση στην υγεία σου! Φυσικά να μην ξεχάσεις να πίνεις πολλά υγρά τόσο πριν όσο και κυρίως μετά την αιμοληψία και θα δεις ότι δεν θα αντιμετωπίσεις κανένα πρόβλημα. Να ξέρεις, μάλιστα, πως είναι ασφαλές να δώσεις αίμα έως και τρεις με τέσσερις φορές το χρόνο.

"Τι γίνεται όμως με το αίμα που έδωσα; Πού πηγαίνει;" Αναμφισβήτητα η φιάλη που έδωσες δεν μπορεί να διατηρηθεί για πάντα. μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο για έως ενάμιση μήνα και συνήθως χρησιμοποιείται για τις τρέχουσες ανάγκες. Η συνεισφορά σου όμως καταγράφεται τόσο στην Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης όσο και στο σύγχρονο ηλεκτρονικό Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών. Έτσι θα μπορείς να "κάνεις ανάληψη" της μονάδας που κατατέθηκε όταν ένα δικό σου πρόσωπο έχει ανάγκη.

Η Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης είναι ένας θεσμός που πλησιάζει τα 30 χρόνια ζωής και δυναμικής δράσης. Κάθε χρόνο διοργανώνει δύο αιμοδοσίες στο νησί με ειδικά κλιμάκια από τα νοσοκομεία Ερυθρός Σταυρός και Παίδων "Η Αγία Σοφία", τα οποία φτάνουν κάθε εξάμηνο και πραγματοποιούν αιμοληψίες σε διάφορα σημεία και χωριά. Φέτος τον Μάρτιο διοργανώνεται η 57η αιμοδοσία στην οποία ελπίζω να σε παρακίνησα να συμμετέχεις και εσύ.

Αν λοιπόν είσαι 18 έως 65 ετών και δεν έχεις κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας μπορείς να απευθυνθείς στην κοντινότερη θέση όπου θα γίνουν οι αιμοληψίες και να ρωτήσεις τους ειδικούς αν είσαι κατάλληλος να γίνεις δότης και να κάνεις ίσως και την πρώτη σου "κατάθεση" σε αυτή την ιδιαίτερη τράπεζα, που δεν έχει επιτόκια, ψιλά γράμματα και δεσμεύσεις.

Μην ξεχάσεις να έχεις κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ και να έχεις πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν αιμοδοτήσεις. Όταν θα φτάσεις στην αιμοδοσία θα σου πάρουν ένα σύντομο ιστορικό θα μετρήσουν την πίεσή σου και την αιμοσφαιρίνη σου και αν όλα είναι ευνοϊκά μπορείς να δώσεις άμεσα αίμα. Μετά το τσίμπημα και αφού περάσουν 5 με 10 λεπτά και συμπληρωθεί η μονάδα είσαι ήδη ένας μικρός ήρωας! Βέβαια για τις επόμενες ώρες θα πρέπει να πίνεις πολλά υγρά, να αποφεύγεις το κάπνισμα για δύο ώρες (αν και είναι καλύτερα να το κόψεις...), το αλκοόλ και τις υψηλές θερμοκρασίες αλλά και την έντονη άσκηση για την ημέρα εκείνη.

Όπως θα δεις στην πράξη, η διαδικασία αυτή συνολικά δεν θα ξεπερνά το χρόνο που χρειάστηκε για να διαβάσεις αυτό το κείμενο!

Γι' αυτό σε προσκαλώ κι εγώ να ανταποκριθείς στο κάλεσμα της Τράπεζας Αίματος Σαντορίνης και να δώσεις κι εσύ για πρώτη φορά αίμα αλλά και να γίνεις τακτικός εθελοντής αιμοδότης προσφέροντας λίγο από τον ίδιο σου τον εαυτό σε έναν άνθρωπο που το έχει ανάγκη.

Για οποιαδήποτε απορία τα στελέχη της Τράπεζας Αίματος θα μπορούν να σε κατατοπίσουν. αναζήτησε τους και μάθε πώς μπορείς να γίνεις και εσύ μέρος μίας μεγάλης προσπάθειας που θα σου δώσει μία ακόμη μεγαλύτερη εσωτερική χαρά. Γιατί η πραγματική χαρά είναι να δίνεις!

Εύχομαι να προστεθείς και εσύ σε αυτό τον αγώνα για το καλό όλων μας και του νησιού μας!

Με τιμή,
Δημήτριος Ν. Λυγνός
Τελειόφοιτος Ιατρικής Αθηνών
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 
Web Tv
Web Radio
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Στην Σαντορίνη το μέλλον ξεκίνησε
Δράση της Dive In Action με την Περιβαλλοντική Ομάδα Γυμνασίου Εμπορείου
Η "Γλυκογαλούσα" τσικνίζει
Επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών
Συνάντηση του Επάρχου Θήρας με διευθυντές Α' και Β' βάθμιας Εκπαίδευσης
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Καμάρι λόγω έργων της Δ.Ε.Υ.Α.Θ.
ΒΙΝΤΕΟ: Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας με θέμα το ναυάγιο του Sea Diamond
Η κοπή της πίτας του παραρτήματος Θήρας του Ε.Ε.Σ.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητάει από το ΥΝΑΝΠ την ανάληψη όλων των ενεργειών για την ανέλκυση του K/Z SEA DIAMOND
ΚΑΙ ΠΑΛΙ "ΟΧΙ" ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΝΑΙ
Πρέβελης και πάλι.
Το κυβερνητικό πλάνο για την κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου στην Σαντορίνη
Τί είχες Πρέβελης, τι είχα πάντα
Ο Σταύρος Ρούσσος συντονιστής των εθελοντικών ομάδων Θήρας
Ανακοίνωση διακοπής ηλεκτροδότησης
Hondos Cender
Denaxa
Anatpixiaki etairia kikladon
Mikres Aggelies
Nova
Poliiatreio
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ


ΦΗΡΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ 84700
ΤΗΛ: 22860 24500 & 25221
SKYPE: neasantorinis
EMAIL: [email protected]
Διαφημιστικό - Αγγελίες: [email protected]
FOLLOW US
© 2020 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.